HC Klofani vs Sangliers Arvernes

HC Klofani vs Sangliers Arvernes

Poněkud stranou letošních mistrovských oslav se odehrálo první mezinárodní utkání sil KAHL 26. března 2016 v 17:30 na zimním stadionu Praha Nikolajka. A nedopadlo vůbec špatně. Ale pěkně popořádku, nejprve si představíme soupeře Klofanů.

Soupeřem byli Sangliers Arvernes, neboli Divočáci z Auvergne, klub z Clermont-Ferrand, města z kraje vyhaslých vulkánů v samém srdci Francie. Na francouzské poměry to není zrovna hokejový kraj, místní hokej má největší tradici v alpských podhorských městech jako je např. Gap nebo Briancon. Přesto si místní áčko zahrálo v sezoně 2004/06 i Ligue Magnus, tedy nejvyšší francouzskou soutěž. Poté ale následoval bankrot a pád do čtvrté nejnižší soutěže. Poté se klub začal stavět na odchovancích a v této sezoně postoupil do druhé nejvyšší soutěže.

Místní klub rekreačního hráčů, tedy „Clermont loisir“, také pamatuje velké úspěchy. V sezoně 2006/07 se v celofrancouzské soutěži amatérských týmů tým Sanglier Arvernes – Clermont Loisir dostal až do finále, kde jeho úžasná cesta bohužel skončila. Tuto památnou sezonu v kádru soupeře pamatují čtyři hráči. Tým dále tým posílil quebecký talent Piotte, krajánek z rumunské ligy Triboi a gólman Nejedlo, soupisku doplnil Kolin (Michal Kolář).

V době domlouvání zápasu ještě nebyl znám výsledek play-off, takže byl jako reprezentant KAHL osloven tým HC Klofani jako úřadující mistr. Tým nakonec navíc posílili čerství mistři z Piksly Martin a Miloš Krátkých. Kolář se nevešel ani do jedné z těchto kategorií, a tak bylo rozhodnuto, že bude hrát za soupeře.

Zápas začal ve vysokém tempu, Divočáci lépe bruslili a měli více ze hry. Mírnou převahu ale nedovedli využít díky pozorně bránícím Klofanům a výborně chytajícímu Šuldovi (Ondřej Šulc - toho času na testování u Klofanů). Naproti tomu Klofani hrozili především z brejků. Na konci jednoho takového protiútoku stál Pavel Vitáček, který otevřel skóre. Víc gólů ale gólmani nepovolili, a tak se do konce třetiny už skóre neměnilo.

Po přestávce oba týmy otevřely hru, a přibylo šancí. Po individuální akci Billoda, který zavezl puk a předložil ho do ideální pozice Alricovi, který zblízka vyrovnal. Zanedlouho poté se ještě prosadil Piotte a Divočáci byli na koni. Hrál se pohledný hokej nahoru dolů, který se musel několika přítomným divákům líbit. Poté ale musel odstoupit první centr Billod kvůli prasklé brusli, a Divočáci museli přeskupit útoky. Možná i proto se v jejich obraně trestuhodně často objevovala okna, čehož využil ve velké formě hrající Pavel Vitáček a druhým gólem v zápase srovnal skóre. Klofanům se vrátil klid na hokejky a před koncem druhé třetiny si vzali vedení zpět, když nechytatelnou ranou prostřelil jinak skvěle chytajícího Nejedla Lubor Slezák.

Do třetí třetiny vstoupili Divočáci s touhou vyrovnat, zkoušeli kombinovat i individuálně procházet do třetiny Klofanů, ale do vyložených šancí se dostávali díky klofanské obraně jen zřídka. Triboi vyslal od modré čáry na klofanskou bránu několik ostrých ran, ale Šulda je všechny pochytal. S přibývající časem začali hrát Divočáci vabank, a Klofani začali nepříjemně hrozit z protiútoků, Nejedlo ale Divočáky držel. Po jednom vhazování před klofanskou brankou se opět dostal ke střele Triboi, Kolář vložil do rány hůl a bylo vyrovnáno. Divočáci se ale neradovali z vyrovnání dlouho, po několika minutách se trefil nejzkušenější hráč na hřišti – posila z Piksly Miloš Krátký. Závěrečný nápor Divočáků Klofani ustáli, a mohli se tak radovat z vítězství ve svém prvním mezinárodním utkání, a osladit si tak konec sezony.

Utkání se hrálo ve skvělé uvolněné atmosféře, jak je vidět i na společné pozápasové fotografii.

Statistiky utkání HC Klofani - Sangliers Arvernes 4:3

Třetiny: 1:0, 2:2, 1:1
Branky: Vitáček P. (1:0), Vitáček P. (2:2), Slezák L. (3:2), Krátký Miloš (4:3) - Alric (1:1), Piotte (2:1), Kolář (3:3).
Sangliers Arvernes: Nejedlo - Triboi, Martin - Dugourd, Gregoire-Auger - Alric, Billod, Kolář - Piotte, Laurencon, Laballery
HC Klofani: Šulc - Slezák D., Slezák L. - Chvojka, Pivokonský - Vitáček P., Polanský, Vitáček T. - Krátký Martin, Krátký Miloš, Ptáček