Hradecká Salaš po devíti letech získala titul po tuhém boji s rychnovskými Zilvary

Hradecká Salaš po devíti letech získala titul po tuhém boji s rychnovskými Zilvary

Po loňských covidových patáliích se 19. března 2022 v Poličce konečně odehrál tradiční finálový den. Medailovým zápasům předcházel turnaj o biskupský soudeček, ve kterém zvítězil nejžíznivější tým ligy, slatiňanští Vraníci. Poté následoval souboj o třetí místo, ve kterém zvítězili pardubičtí Balauři nad chrudimskými Gladiátory 3:2.

Rychlý hokej a drama do posledních vteřin nabídlo i finále. Do něj se po devíti letech probojovala hradecká Salaš, která ve čtvrtfinále přešla přes Poličku a v semifinále přes Gladiátory. V obou zápasech se jí podařilo postup urvat až po prodloužení. Zilvaři též v prodlouženích vyřadili Pikslu a posléze Balaury, což jen podtrhuje současnou vyrovnanost ligy a tenkou hranici mezi úspěchem a neúspěchem.

Do finále nastoupili oba soupeři v kompletních sestavách. Hrál se rychlý a čistý hokej a oběma týmům bylo jasné, že každá drobnost může rozhodnout. Po bezbrankové první třetině přišel blesk z čistého nebe v podobě šťastných dvaceti vteřin hradecké Salaše, a to hned v úvodu prostředního dějství. Salaš vybojovala rutinní buly v útočném pásmu a osud tomu chtěl, že úvodní branku obstarali jediní pamětnici památného finále proti Klofanům v roce 2013, kteří tehdy byli na stejném stadionu u titulu Salaše. Martin Trenz po buly propasíroval puk na pravou stranu Jendovi Sodomkovi, který po 38 vteřin po začátku třetiny prostřelil Dostálka. Rychnovští se ještě ani nestačili vzpamatovat, když v 58. vteřině Pavel Fogl unikl po levé straně a krásnou přihrávkou našel svého bratra Lukáše. Na světelné tabuli rázem svítilo skóre 2:0. Lavička Zilvaru reagovala okamžitým oddechovým časem ve snaze zarazit případné další „osudové osmičky“…

Rychnov má jeden z nejmladších, nejrychlejších a nejsoudržnějších týmů v celé KAHL a všem bylo jasné, že zápas ještě bude mít grády. Rychnovští bratři Barabášové, kteří suverénně opanovali přední místa produktivity v play-off, na sebe nenechali dlouho čekat. Jindřich snížil na rozdíl jediné branky po jeho typickém rychlém protiútoku - 2:1. Do konce zbývala kompletní třetina, která nabídla pravý finálový závěr. Salašníci oprášili svoji defenzivní činnost a snažili se nadějný výsledek držet zuby nehty. Naopak Zilvaři se ze všech sil snažili jednobrankové vedení Hradce odvrátit. Třetí třetina tak nabídla mnoho šancí jak na straně Zilvarů, tak i na straně Salaše. Zde se už ale nepodařilo prosadit ani jednomu týmu a po zvukovém signálu a závěrečném hvizdu rozhodčího nastala obrovská radost na lavičce Salašníků, kteří hned jeli oslavovat ke svému maskovanému muži. Na lavičce Zilvarů naopak nastal smutek, kde po náročné cestě až do finále se poslední krok nevydařil. To ale ke sportu patří, a nakonec si férovým gestem všichni podali ruce a přítomné týmy se sešli k závěrečnému vyhlášení sezóny.



Jak utkání probíhalo se můžete podívat na detailu zápasu.