Balauři dvě třetiny hledali recept, jak porazit soupeře. Nakonec ho našli.

Balauři dvě třetiny hledali recept, jak porazit soupeře. Nakonec ho našli.

Balauři dvě třetiny hledali recept, jak porazit soupeře. Nakonec ho našli.

Zilvar nastupoval do zápasu s vědomím, že nepůjde o jednoduchý zápas. Tým byl částečně oslaben, neboť v sestavě chybělo kvůli nemocem a zranění několik klíčových hráčů. Trenér tak musel výrazně zamíchat se základní sestavou, ale jak se ukázalo, i když Zilvar hrál jen na dvě lajny, tým to rozhodně herně neoslabilo. Spíše naopak. První třetina začala z obou stran taktickým hokejem a bylo na co koukat. Bavili se hráči i diváci. Balauři se snažili všemi způsoby přelstít výbornou obranu soupeře, ale bez výsledku. Co nepřerušili hráči Zilvaru, to pochytal výborně chytající Dominik. Zilvar trpělivě diktoval svou hru a většinu šancí Balaurů likvidoval už ve středním pásmu. Nakonec to byli rychnovští borci, kdo v první třetině skórovali, a tak třetina skončila za stavu 0:1 pro domácí.

Protože technikou Balauři na Zilvar nestačili, zkusili ve druhé třetině změnu taktiky. Prudká nahrávka středem a unik na brejk. Takto se jim podařilo dvakrát uniknout, ale ke střelbě se díky dobré rychlosti a pohotovosti obránců už nedostali. Další uniky si už rychnovští pohlídali, a tak ani ve druhé třetině nenašli Balauři lék, naopak inkasovali branku druhou.

Třetí třetina už nebyla tím pohledným, čistým a taktickým hokejem, naopak začala být už mnohem agresivnější než ty předchozí. Technika hry téměř vymizela a hra se soustředila více na tělo. Přibývalo sporných momentů, které většinou rozhodčí neřešili a hru nechali běžet volně dál. Někdy to působilo nebezpečně jindy spíše komicky. To kupříkladu v momentě, kdy hráč Zilvaru byl, jak se lidově říká, nabrán na vidle. Za přemet, jaký předvedl přes záda soupeře (naštěstí s dobrým koncem) by se nemusel stydět ani kaskadér a herec Jean-Paul Belmondo. Jiný z hráčů Zilvaru si zas odváži z Pardubic jako trofej naražená žebra. Další naraženiny a pohmožděniny nemá cenu rozebírat, určitě se něco najde i na straně Balaurů. Přesto Zilvarovští se neustále drželi v klidu a herní pohodě. Hráli pořád svoji taktickou hru a nenechali se nijak rozhodit. Bylo téměř jisté (neboť čas se neúprosně krátil), že bude-li soupeř na ledě i nadále v této herní pohodě, Balauři Zilvar pravděpodobně nepřehrají. A tak jako blesk z čistého nebe přišlo nečekané vyloučení současně dvou hráčů Zilvaru najednou. Tak, jak stačili doposud Zilvarovští odolávat Balaurům ve čtyřech a k ničemu vážnému je nepustit, ve třech proti pěti už udržet současný náskok možné nebylo. Rozhodčím zřejmě přišlo vhod, že mají na ledě více prostoru a lepší přehled hry, a tak se do konce zápasu na trestné lavici překvapivě střídali už jen hráči Zilvaru. Pro Balaury už nebylo těžké takový zápas zvrátit ve svůj prospěch. 

A co říci závěrem? Velká pochvala a dík patří hráčům Zilvaru. Nejen, že ukázali na ledě převahu, mnohem důležitější je, že se nenechali hrou soupeře otrávit, udrželi si klidnou hlavu, nedali se vyprovokovat a nepřistoupili na hru soupeře. Vzhledem k vývoji konce zápasu to rozhodně pro hráče Zilvaru nebylo jednoduché. Toto ale právě tvoří charakter týmu, jednotu, radost ze hry i sportovního ducha. Je krásné a povzbudivé, když diváci i fanoušci toto dokáží po zápase ocenit bouřlivým potleskem i hlasitým poděkováním. Není důležité vyhrát, ale odejít se ctí. Trenér, pak ještě za tento přístup k zápasu poděkoval v šatně každému hráči osobně.

Jen tak dál borci, tak to má být!